Eén week. Zeven dagen. Honderd achtenzestig uur. En duizend dingen te doen.
Het voelt als een oneerlijke strijd tegen de tijd (en bij uitbreiding tegen verhuisdozen). Misschien kun je zelf wat verlof of overuren opnemen om toch enkele dagen goed te kunnen doorwerken.
Maar in deze post geef ik je enkele tips en handvaten die je tijdwinst én gemoedsrust zullen opleveren.
1. Hoewel het wellicht het laatste is waar je nu aan denkt (zie ook mijn blogpost Wanneer verhuizen we de kids?”): voorzie tijd en activiteiten voor de kids
Met een beetje geluk verhuis je niet tijdens één of andere schoolvakantie, maar kunnen de kids gewoon overdag naar school. In het andere geval plan je best af en toe een playdate of een babysit.
Indien na de verhuis je zoon en of dochter naar dezelfde school gaan, zit je ‘safe’. Voor de kids betekent school iets vertrouwds. Ze beleven de verhuis ten volle mee en zullen hier vast over willen vertellen in klas, tegen de juf,… Geef hen dus duidelijke info. Vertel dit ook al op voorhand aan de juf/klastitularis en de directie. Zo weten zij ook al dat het hoogstwaarschijnlijk intense weken zullen worden voor jou zoon of dochter.
Dit hoeft zeker geen probleem te zijn, die intense weken. Maar het kan wel eens voorvallen dat je minder tijd hebt voor een babbeltje, niet kan deelnemen als leesouder of als de kids wat langer in de opvang moeten blijven. Als het voor iedereen duidelijk is (dat dit nu het geval is voor enkele weken en daarna niet meer) dan is het nog zo makkelijk. Voor alle partijen.
Indien de kids naar een andere school gaan, en het dus een iets verdere verhuis wordt, wordt deze week voor de kids zeker nog intenser. Plan zeker het volgende in: nog eens bij dat en dat vriendje gaan spelen, een afscheid op school, laatste keer naar de sportclub of jeugdbeweging.
Geef toe, als ouders krijgen we al een krop in de keel. Tracht dus je kind in deze week hierin te begeleiden. Ook al eens te fantaseren over leuke dingen in het nieuwe huis, of coole gezinsuitstapjes binnenkort. Want van een breed netwerk van vriendjes, buurt, school, clubs,… blijft bij een verhuis even enkel het gezin over.
Nog even in ’t kort: in deze week voor je verhuis zit je met een hoofd vol taken en dozen vol spullen, maar maak dus tijd vrij voor kleine (ver)huisgenoten:
- Maak plannen voor uitstapjes na de verhuis
- Hoe willen ze hun kamer aankleden
- Maak een aftelkalender, niet tot aan de verhuis maar ook voor de komende weken, zodat ze ook zien dat het gewone leven zich weer herpakt
- Voorzie activiteiten, playdates,… dat je ook je handen vrij hebt, want – eerlijk is eerlijk – spullen inpakken met kleine tarzans in de buurt gaat opmerkelijk trager.
- Uiteraard bepaalde je ook al een plan voor de kids op de verhuisdag zelf 😉 Deelnemen aan het verhuisgedruis (met begeleiding) of ‘op logement’

2. Bewaar essentials apart en bij de hand
Ik gebruik hiervoor bij voorkeur klapboxen (van Collect&Go of Delhaize Direct, hebben al bewezen bijzonder stevig te zijn). Wat houd je apart in die dozen:
- Toiletpapier, handzeep, handdoeken, poetsgerief, detergent, EHBO-gerief
- Een kleine selectie speelgoed, zodat de kids zich meteen kunnen bezighouden.
- Tablet kan een oplossing zijn op voorwaarde dat wifi reeds ok is, of ook werkt zonder wifi. Oldschool dvd-spelertjes zijn een heel goede tip.
- Belangrijke zaken m.b.t. oude en nieuwe huis:
- Documenten (plannen, contracten, verzekeringen)
- Passen, ID’s, toegangsbadges voor werk, containerpark,…
- Sleutels, afstandsbedieningen van garagepoorten
- Wat je eventueel snel kan nodig hebben: tablet, computer, internet- en tv-stuff (informeer je op voorhand wat je moet doen met decoder, modem…), koffiemachine, radio, lampen (socketjes zoals we zeggen)
- Maar ook: zaken die een huis gezellig maken: enkele foto’s, kaders, je favoriete decoratiestuff, planten,…
- Eventueel ook: bekertjes, bordjes, wat koekjes, drankjes,…
Deze klapboxen zet je ergens centraal. Voordeel: je kan er nog makkelijk aan in het oude huis, maar tijdens en net na de verhuis vind je deze ook meteen terug tussen de verhuisdozen en andere spullen.
3. Veiligheid
- Branddetectoren worden binnenkort in elke woning verplicht, dus schaf er nu al aan voor op elke verdieping
- Traphekjes nodig? Voorzie in de werkplanning dat de traphekjes meteen de eerste dag (of wanneer de kids arriveren) geïnstalleerd worden (of je een goed alternatief hebt).
- Bedenk al afspraken rond veiligheid: bijvoorbeeld niet klimmen op dat muurtje, niet rennen op de oprit,…
- Een vluchtroute bij brand uitdenken kan nu al, maar is evidenter eens je er woont. Je kan eventueel wel al kijken voor een uitrolbare touwladder (je vindt degelijke, betaalbare van First Alert).
Mijn man en ik zijn hierin nogal extreem en hadden jaren geleden zelfs een vluchtplan met klimgordeltjes voor de kids (we zouden hen met een musketon aan ons vast klikken). Want een touwladder met een baby en een peuter afdalen… het idee doet me nog steeds zweten.
Maar serieus, ik was toen opgelucht, zelfs relaxed, dat we een vluchtplan bepaald hadden. Je kan alleen maar hopen dat niets gebeurt, en als er toch iets gebeurt dat je in de mate van het mogelijke voorbereid bent.
Belangrijk is dat je dit dan ook aan de kids uitlegt, zelf uittekent. Het bespreken met je kind doe je best wel pas ter plekke. Dan zien je kids ook zelf waarover het gaat, waar het gevaar zit en waarom je deze afspraak zo belangrijk vindt. Voor je kind is het nu nog letterlijk ver van zijn bed.
4. Checken, altijd weer checken
- Checken of de werken in nieuwe huis verlopen zoals voorzien. Hoewel je natuurlijk alle vertrouwen hebt in de medemens, plan je toch maar onaangekondigde bezoekjes. Niet zomaar om hen op de vingers te kijken, maar om de werken van heel nabij op te volgen: zijn de deuren in de correcte kleur geschilderd, staat de juiste kraan op de juiste wastafel, …

Zijn er geen werken aan de gang. Zoveel te beter voor jou. Maar ga indien mogelijk toch al eens kijken. Wij stootten bijvoorbeeld de week voor de verhuis op een lekkende velux! Whaaa!
- Zijn de nodige instanties op de hoogte gebracht van de adreswijziging? Zie ook mijn vorige blogpost “Wat je moet gedaan hebben 4 weken voor de verhuis.” Check bij het gemeentehuis of je een verhuis al op voorhand kan doorgeven, of als dit via mail kan,… Na je verhuis mag je je aan een bezoek van de wijkagent verwachten, waarna je een uitnodiging krijgt de ID’s en de inschrijvingsbewijzen van de wagens te laten aanpassen in het gemeentehuis.
- Indien het voor jouw verhuis nodig is: check nog eens het aangevraagd parkeerverbod: de juiste datum, staan de borden er tijdig,… Of bespreek met de buren dat ze hun wagens tijdig verplaatsen.
- Check bij medewerkers, verhuisfirma of verhuurfirma (lees meer over deze mogelijkheden in mijn post “De start. Hoe verhuizen de kans is om opnieuw te beginnen”) of jullie verhuisdatum nog steeds in hun agenda staat. Stuur het team helpers een motiverende mail. Toon hen dat je het zelf ziet zitten, vermeld dat er een heel team is, vraag hen veilige schoenen aan te doen, eventueel verhuishandschoenen te voorzien, gereedschapskisten (om meubels ineen te zetten), boormachine (afhankelijk van de werken die je wil – laten 😉 – doen die dag).
- Gordijnen, lampen, traphekjes voorzien? Of voorlopig alternatieven?
5. Misschien kun je al dingen op voorhand verhuizen
Indien de tijd en de afstand dat toelaat. Als je toch de voortgang van de werken gaat opvolgen, kun je alvast een auto inladen. Het gevoel van dat klein beetje verhuisd te hebben werkt positief op the mood. Echt waar.
Kies dan voor moeilijker verhuisbare zaken: kledingzakken (mijn favoriete manier om je kledij te verhuizen: enkele kleerhangers met kledij kunnen samen in één zak. Een etiket eraan waar die zak moet, et voilà). Andere kledij kun je ook opbergen in koffers, trolleys, reistassen. Die worden dan meteen ook nuttig gebruikt.
Ook vazen, kaders, spiegels,… kun je al op voorhand verhuizen. Bescherm ze tussen plaids of donsdekens. En die plaids en donsdekens zijn dan ondertussen ook al verhuisd. Een meevaller.
6. In elke blogpost spendeer ik minstens één alinea aan dit onderwerp… je kan al vermoeden hoe belangrijk ik dit vind: de catering. Denk aan eten op de verhuisdag zelf, en nog beter: besteed dit uit aan een medewerker. Mijn moeder is al tijdens elke verhuis een top-cateraar gebleken 😉
Denk aan koffie voor de verhuizers, wat zoets, fruit. Broodjes en beleg. Afsluiten deden wij met een barbecue. Frietjes van de frituur zijn ook altijd een topper.

Je merkt het al, in een verhuisperiode denk ik minder in functie van gezond en gevarieerd eten. Ik compenseer dit door veel water te drinken en wat extra fruit en rauwe groeten te eten. Ik ben ook maar een mens. Ooit kook ik wel weer gezond, eerst die verhuis doorkomen. Oh yeah.
Enkele uiterst persoonlijke bevindingen rond catering:
- Voorzie pintjes. Mannen die zo’n inspanningen leveren, worden plots echte venten en drinken graag een pintje wanneer ze klaar zijn met uitladen, meubels ineen steken, of als het werk erop zit.
- Ook frisse cola (die extra suikers verdient het team wel), water en koffie vloeide rijkelijk.
- Een gezamenlijk koffie-moment of lunchmoment doet deugd, of voorzie een buffetje waarbij iedereen even kan bijtanken, voor energie en een babbel. (Gezellig! Je zou al bijna verlangen naar je verhuisdag. Toch?)
Anderzijds: plan voor deze “week before” niet al te veel speciaals op culinair vlak. Ik dacht slim te zijn en opteerde voor een aan huis geleverde maaltijdbox. Maar het idee van te staan kokkerellen maakte me toch nerveuzer dan eerst gedacht. Eten moeten we hoe dan ook doen, maar ik ondervond dat spaghetti, paella en the day before V-day pizza’s eigenlijk beter pasten. Dus heb ik de inhoud van die box verwerkt tot spaghettisaus vol groenten, en verhuisde het ander Hello Fresh-stuff gewoon mee. Soms komt zo’n maaltijdbox enorm van pas, maar de week voor de verhuis was voor ons een minder goeie timing. Tjah.
7. Nu is het dé week van het inpakken.
Bepaal steeds waar elke verhuisdoos terecht moet komen (in welke ruimte in het nieuwe huis), en noteer dit – samen met de inhoud – op de doos. Maak ook een plaats vrij in het oude huis waar je alle dozen veilig kan opstapelen.
Indien de inhoud breekbaar is, of bijzonder belangrijk is (lees: snel moet teruggevonden worden), kun je dit er ook op noteren. Maar weet wel dat het in- en uitladen van de dozen in en uit de verhuiswagen soms heel snel gaat, zonder veel te letten op de notities… Wij spreken uit ondervinding. Zorg dus dat je notities opvallen. Of dat het voor jou en je medewerkers snel duidelijk is of het ‘een specialleke is’ en waar het naartoe mag.
Pak in volgens belangrijkheid… met andere woorden, save the best for the last. En in het geval van een verhuis is dat: keukengerief, wat eten en drank, en speelgoed. Het laatste wat je wil is honger lijden en kids die zich vervelen terwijl jij net meer werk dan ooit heb. Je kan ook je kids aangepaste taakjes geven (kamer aanpakken, speelgoed selecteren en al gedeeltelijk inpakken in verhuisdozen).

8. Een typische organizing-tip: werk taken af en vink ze af.
Het gevoel ergens mee klaar te zijn – al is het maar die kast, die kamer, de gepoetste koelkast,… – het geeft je het gevoel dat het vooruitgaat.
Let op, sommige taken verlies je snel uit het oog. Ik lijst er enkele op.
- Poetsen. Je bent zo “into verhuizen” dat je vergeet je oude woning in perfecte staat achter te laten. En poetsen, zelfs heel grondig poetsen, hoort daar absoluut bij: kasten uitwassen, dampkap, oven, vaatwas, frigo in smetteloze staat, lichtschakelaars, ramen, afvalcontainers, onkruid wieden, de bovenkant van deuren en ramen, zolder en tuinhuis netjes, gras maaien,…
- Diepvries tijdig ontdooien: 2 dagen op voorhand vond ik een goed moment. Tijd om de laatste ijsjes te aan vallen en iets te doen met de ingevroren restjes. En je hebt zo een diner getoverd 😉
- Wasmachine – en droogkast schoonmaken. Buitenkant, reservoirs en bakjes, filters.
Plan eventueel de “grote kuis van het oude huis” na de verhuis, ingeval je er makkelijk nog eens naartoe kan. Of vraag je poetshulp met dienstencheques om een dubbele shift te draaien (geef dat dan wel door aan het dienstenchequekantoor).
9. Ga uit van iets onverwachts…
Hoe goed je je ook voorbereidt, er duikt wellicht nog iets onverwacht op. Sorry dat ik je die hoop ontneem, maar je bent maar beter voorbereid 😉
Ik wil maar zeggen: keep calm and be creative. Regent het? So what. Zeggen plots twee helpende handen af? So what. De verkeerde datum bij de verhuisfirma zou dramatisch zijn, maar dit heb je natuurlijk al eerder gecheckt 😉 .
Overdoe je ook niet de dagen ervoor, en let op. Ik nam twee dagen voor de verhuis enkele traptreden te snel en belandde op mijn ellebogen en mijn pips enkele treden lagen. Gelukkig waren de enige zichtbare gevolgen op de verhuisdag mijn multi-color ellebogen. Maar het kon veel erger. Ik was wel wakker geschud: ‘Is dat het waard? Aandacht, Joke’.
Ochja, het onverwacht event bij ons was, naast het slippertje van mezelf, een wielerwedstrijd. Inclusief parkeerverbod in de straten rondom en tijdelijk afgesloten kruispunt. Maar ook dat zorgde voor geen al te grote problemen. We wisten het gelukkig enkele dagen van tevoren. 🙂
10. Voor de verhuisdag zelf: voorzie verhuismateriaal en een uitgebreide takenlijst
Onmisbaar zijn dekens en doeken. Als bescherming tegen regen, maar ook om hoeken te beschermen… want uiteraard gaan we voor een verhuis zonder schade 😉 . Ook zo’n plankje op wieltjes en een ‘duveltje’ (een steekkar die werkt volgens het hefboomsysteem), spanbanden. En de medewerkers zelf zorgen zelf voor (verhuis)handschoenen en veilige schoenen. Een EHBO kit hou je misschien ook bij de hand, in één van die makkelijk bereikbare klapboxen uiteraard ;-).

Maak zeker ook een takenlijst voor de verhuisdag zelf. Je hebt die dag echt tal van werkkrachten rond je die niets liever willen dan meehelpen. Bedenk dus wat er allemaal moet gebeuren in het nieuwe huis. Een voorbeeld takenlijst kan zijn:
- Dozen en meubels uitladen en op de juiste plaats zetten
- Meubels ineen zetten
- De bedden opmaken (met de lakens die reeds oplagen: geeft een instant ‘thuiskom-gevoel’. Echt waar.
- Gaten boren voor kaders, spiegels (geeft meteen een thuisgevoel)
- Gordijnen, lampen ophangen (indien rails, gordijnen en lampen reeds voorhanden zijn). Let wel, die jobke neemt veel tijd in beslag, snel een halve dag.
- Kasten tegen de muur fixeren
- Traphekjes installeren
- Keukenkasten (nog eens) uitwassen
- Lunch en koffie maken
- Wasmachine en droogkast aansluiten (koelkast en diepvries laat je eerst nog 24u uit. Pas na een etmaal terug aanzetten).
- TV, radio, internet… (indien de installatie reeds gebeurd is. Ik hoop het voor jou 😉 )
In mijn blogpost ‘The week after’ sta ik stil bij enkele aandachtspunten eens V-day erop zit. Maar first things first: nu rest me enkele nog je succes te wensen!