Hoe een verhuis de kans is om opnieuw te mogen beginnen

Je hebt grote plannen: een verhuis. Je bent ofwel euforisch (want je vond je droomhuis, je gaat eindelijk weg van een appartement,…) ofwel iets gematigder. Maar je weet dat de komende maanden een intense periode zullen worden, met tientallen to do’s (die er 1000 lijken). Je weet nu al dat het druk zal worden en dat stilletjes aan weinig nog zal zijn zoals het was.

 

Verhuizen en stress

Verhuizen is 1 van de meest stressvolle momenten in een mensenleven, na het overlijden van een dierbare en een scheiding. Er zijn 3 factoren die verhuisstress in de hand werken.

Volgens de Nederlandse journaliste Irene van den Berg, is de eerste stressfactor de afkeer van verandering. De mens is een gewoontedier, behoudt graag het vertrouwde. Bij een verhuis moeten onze hersenen omgaan met een grote verandering. Vaak is een verhuis vrijwillig. Zelfs als we verhuizen voor het werk dan is ook dat iets waar we voor kiezen. We maken zo’n beslissing niet in ‘zeven haasten’. We wegen af, en beslissen uiteindelijk om ervoor te gaan. Maar op het moment dat je je boeltje pakt, voelt dat toch anders. Er is geen weg terug, lijkt het wel.

Een tweede stressfactor is de angst voor spijt. Is de keuze om te verhuizen (en onze vertrouwde stek, onze vertrouwde buren verlaten) wel de goeie keuze. Kiezen is verliezen, klinkt het soms. Maar je weet dat je hoe dan ook dingen zal verliezen, en je hebt nog geen zicht op winst. Omdat we verlies koste wat het kost willen vermijden, is een verhuizing ook zo spannend. Hadden we niet beter op onze vertrouwde plek kunnen blijven? Iets wat je spijt alvast kan temperen: uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat mensen die vaak verhuizen hun leven interessanter vinden. Je leert – opnieuw – sociale contacten te leggen en je wordt er creatief en oplossingsgericht van. En trek je op aan het voldane gevoel na de intense verhuisperiode, als je zit te genieten met een koffie in je nieuwe zithoek. Wees dus niet te bang voor spijt.

Een laatste stressfactor is de vermoeidheid. En die slaat onvermijdelijk wel eens toe. We zitten in een verhuismodus. En dat betekent ook dat we samen met bovenstaande stressfactoren, we tientallen lijstjes opstellen, planningen maken (en bijstellen), we uren aan onze laptop zitten om adreswijzigingen door te geven en dat allemaal afwisselen met het inpakken van dozen. En hiernaast nog eens werken, en mama en papa proberen te zijn.

 

20170905_132131
Je ziet het al helemaal voor je, maar je beseft ook: er is nog veel werk

 

Verhuizen en energie

Verhuizen vraagt energie, maar ik ben overtuigd dat het je ook energie kan geven. Als je voelt dat je het onder controle hebt, je een ploeg enthousiastelingen kan samenstellen opdat de weken vooraf en de dag zelf doenbaar – en zelfs leuk – worden. Als je tussendoor ook tijd kan vrijmaken om overzicht te creëren in je spullen in het oude huis, zodat alle ballast weg is en enkel de spullen die je wil houden mee verhuizen en ze een logische en vaste plek in je nieuwe huis kan geven. Dan voel je snel dat verhuizen een nieuwe kans betekent. Om eigenlijk opnieuw te beginnen. Ik hoorde ooit van een heel wijs man, met wie mijn bloedverwantschap niet te ontkennen valt ‘behoud wat goed is, verbeter waar nodig’. That’s what it’s all about. Zie het als een kans, en grijp die.

“Zie verhuizen als een kans. En grijp die.”

 

Ik deed het 9 keer in 10 jaar, zo’n verhuis. Dus ik kan erover meepraten. Over de stressfactoren, de energie, maar zeker ook over de kans die een verhuis biedt. Ik wil je dus geruststellen: verhuizen hoeft geen trauma te zijn, als jij en je je gezinsleden goed zijn voorbereid. En met de blogposts in deze reeks “Meester van je Verhuis” zet ik je op weg. Van de maanden voordien tot en met de verhuisdag (en hoogstens enkele dagen langer… want tegen dan moet die verhuis afgerond zijn. Echt wel).

Ochja, het is ook zo dat eens je het vaak doet, en in de vingers krijgt, verhuizen eenvoudiger wordt, maar dat is een tip die ik toch niet meteen aanraad 😉 .

 

20170818_130633 (2)
Een verhuisdoos met een geschiedenis

 

 Meester zijn van je verhuis

Zoals ik hierboven beschreef, vertrek je best vanuit het idee dat verhuizen energie kan geven en een kans betekent. Dat je geen slaaf bent, maar meester bent van je verhuis. Dat je alles bepaalt, van de dag tot de manier waarop en hoe het in het nieuwe huis zal worden.

Intens, dat wel. En stressy ook. Dat geef ik grif toe. Maar vlucht er niet voor. Kijk de verhuis, V-day zoals ik de dag altijd noem, recht aan, en roep het uit: ‘ik kan je wel aan!’.

Jij bepaalt dus alles, op enkele uitzonderingen na, waarbij je bijvoorbeeld verhuist voor het werk, en alles voor je geregeld wordt (dat kan ook een luxe zijn, hoor 😉 ). Doordat je meester bent van de verhuis, en alles bepaalt, moet je in die eerste fase afwegingen maken en beslissingen nemen.

Een keuze die je nu moet maken, is of je zal verhuizen met een firma of op eigen kracht. Welke afwegingen moet je maken:

–          Een firma is hoe dan ook duurder in vergelijking met verhuizen op eigen kracht, zeker op een zaterdag. Denk hierover na als je een verhuisdatum vastlegt. Op een zaterdag zijn meer helpende handen uit je netwerk beschikbaar, maar kosten firma’s meer.

–          Een firma levert zelf meestal al 2 stevige kerels (die in de prijs ‘inbegrepen zijn’), maar daarnaast zorg je ook nog voor minstens 2 paar sterke armen. Zonder firma moet je zelf een equipe krachtpatsers samenstellen

–          De mannen van een verhuisfirma krijgen veel in 1 verhuiswagen, bijzonder veel. Zelfs als je verwacht ‘dat het er nooit in zal geraken, echt nooit’. Op eigen kracht, met een eigen gehuurde verhuiswagen duurt puzzelen langer. Punt. Zo’n camionette is niet zo hoog, niet zo groot en onze puzzelkwaliteiten niet zo goed. Ere wie ere toekomt.

–          Bij een firma werken er routiné’s. Ze tillen letterlijk een kast op. En puzzelen zeer efficiënt. Dat betekent zeker een tijdswinst

–          Indien de verhuis een langer traject is, loopt heen en weer rijden tussen de 2 adressen al snel op. 1 grote verhuiswagen met een firma kan dan zeker een verschil maken.

–          Een firma doet alles op 1 dag (tenzij er veel inpakwerk aan te pas komt, maar dat kun je er wel zelf bijnemen, toch?), dus als je efficiënt werkt kan je er echt op 1 dag van af zijn.

–          Heb je een lift nodig? Dit kan zeer handig – en soms zelfs noodzakelijk – zijn indien er plaats is voor en naast het huis, en er grote ramen op de verdiepingen zijn.

 

Ik deed reeds beide, verhuizen met een firma en op eigen kracht (welja, de kracht van vele bereidwilligen). Ik deel hieronder graag enkele persoonlijke bemerkingen en ervaringen.

 

Verhuizen met een firma

Meestal zijn er dus 2 verhuizers van de firma ‘inbegrepen’ maar rekenen ze op minstens 2 personen extra, die je zelf moet leveren. Stel, dit zijn jij en je partner, zonder extra manschappen. Dan zit je zelf te midden van de verhuis. Er is geen coördinerende rol, iedereen doet iets en neemt maar wat (hoewel de verhuismannen meestal goede instructies geven welke dozen, welke meubels wanneer aangerukt mogen komen).

Indien het enkel ‘jullie 2’ is samen met de 2 verhuizers van de firma, kan dat perfect indien het geen al te grote verhuis is, indien alles snel afgesloten en de meterstanden genoteerd kunnen worden, indien iedereen zelf zijn drankje neemt en indien kids in geen mijlen te bespeuren zijn. Over die kids, hoofdrolspelers in het verhaal, zonder dat ze echt een duidelijke rol hebben, schrijf ik binnenkort een aparte blogpost “Wanneer verhuizen we de kids?” Je zal merken dat bij een verhuis alle menselijk kapitaal goed moet ingepland worden (of net elders opgevangen worden).

20170810_144556[1817]

Verhuizen met kids… binnenkort wijd ik hieraan een volledige post

 

Ik geef het je op een blaadje, als de verhuizers zien dat je niet met 2 maar met een team van minstens 6 man klaar staat, zullen ze glunderen. En als je hen af en toe een drankje aanbiedt, zullen ze wellicht nog sneller kunnen puzzelen. Seriously, je mag ervan uitgaan dat die verhuismannen altijd goed werken, maar ook hier geldt dat enthousiasme werkt én aanstekelijk werkt. Heb je er zelf zin in, dan wordt het een topdag met de hele ploeg.  Je bent zeker dat er snel gewerkt wordt, goed gepuzzeld wordt (die mannen hebben inzicht, niet normaal). Het ‘boeltje’ is ook verzekerd. Dus eigenlijk speel je op safe.

Maar bedenk dus met een firma dat de tijd loopt, en die firma’s kosten geld. Reken op een verhuis van 6 uur, met een verhuiswagen en 250km afstand toch snel 800 à 1000 euro. Offertes kun je makkelijk aanvragen. Google eens ‘verhuisofferte aanvragen’ en je krijgt meteen een aantal links. Je vult je gegevens in, het traject, de dag en de grootte van de verhuiswagen; en de mogelijke firma’s sturen jou vervolgens zelf een offerte op.

Je kan de verhuisfirma ook alles laten inpakken en afbreken maar dan betaal je je nagenoeg blauw. Wij werkten vaak met een firma, omdat het ging om een transport van de ene kant van Vlaanderen naar de andere kant, en zelfs eens naar La Douce France. Dan ben je ronduit blij dat dergelijke firma’s bestaan.

 

Verhuizen op eigen kracht

Maar je kan ook zonder verhuisfirma of professionele verhuizers een verhuis aan! Als je van aanpakken weet, een draaiboek opstelt, en tijdig begint.

Zeker als het een verhuis dichtbij is, dus met weinig afstand tussen beide adressen, kun je opteren voor een verhuis op eigen krachten. In dat geval, scharrel je zelf een verhuisploeg bijeen, reserveer je zelf een praktische verhuiswagen en ben je bereid (lees: in staat) alles zelf te coördineren.  Reken 75 à 150 euro per dag, afhankelijk van de grootte van de wagen en of het voor een week- of weekenddag is. Soms is ook een lift nodig. Kijk eerst of dit nuttig is op de plaats van vertrek en het toekomstige adres (is er voldoende ruimte voor het huis, zijn er grote ramen op de verdiepingen, ken je iemand die dit kan bedienen, of durf je het zelf aan). Een lift moet je apart bij huren. Neem dan zeker ook een verzekering.

“Het lukt wel onder ons 2 met de kindjes erbij” is een formule die ik zelden zag slagen. Ik zie dan dat mensen weken – zelfs maanden – aan een stuk, tussen de dozen leven. Dozen blijven ook op het nieuw adres onuitgepakt staan, in slaapkamers, in de garage. Je zou voor minder opgedraaid raken. Mijn advies: hou de verhuis zo kort mogelijk. Eén dag met een hele equipe “volle bak” werken verkies je toch boven dagen, weken, alleen of met je partner aan de slag gaan (en zuchten, knorren en blaffen).

“Hoe dan ook, begin maar al dozen te verzamelen…”

Nog eens in ’t kort

 

Met firma:

Duur, maar is het waard (puzzelen goed, werken efficiënt, spierballen inbegrepen)

Alles is in 1 keer geregeld (lift, wagen, beschermingsdoeken,…)

Verzekering inbegrepen

Ook hier medewerkers nodig

De snelste manier om de verhuis ‘af’ te werken

 

Op eigen krachten:

Goedkoper

Alles zelf te regelen en bestellen: verhuiswagen, eventueel lift, verzekering afsluiten

Je bepaalt zelf het tempo en de prioriteiten

Verhuisploeg samenstellen

Gezellig, geeft een boost om het zelf te realiseren

 

Ook dit nog: denk nu ook al aan eventuele logés de dag voor en van de verhuis, kinderopvang de dagen voor en tijdens de verhuis, een bedankings-barbecue ’s avonds, catering overdag,… en stel iemand hiervoor aan.  Over de verschillende ‘teams’ op de verhuisdag lees je binnenkort meer in mijn blogpost “wat je moet gedaan hebben 4 weken voor V-day”. Een handige checklist van bij het vastleggen van de verhuisdag vind je in mijn post “wat je absoluut moet gedaan hebben 3 maanden voor je verhuis”.

Heb jij nog verhuistips, of ervaringen die je wil delen? Ik hoor het graag!

Succes!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: