Binnenkort een verhuis gepland? Spannende maanden en weken worden het. In mijn blogpost ‘De start. Hoe een verhuis de kans is om opnieuw te mogen beginnen’ lees je dat je toch meester kan zijn van je verhuis, en gezwind de verhuisdag tegemoet gaat. Maar omdat we eenmaal houden van lijstjes, en nog meer van zaken schrappen op die lijstjes, hierbij een checklist, die je ook kan opvatten als een stappenplan.
1. First things first: leg die datum vast. Vanaf nu wordt je verhuisdag V-day. De V van Verhuis, Verrassing, Vrienden en vfamilie 😉 , Victory. Kijk de verhuisdag positief tegemoet. Het zal jou en je omgeving (en de toekomstige verhuisploeg) een boost geven.
Bedenk bij het vastleggen van een verhuisdag:
- Een zaterdag past meestal voor familie en vrienden om mee te helpen
- Maar betekent ook weekend voor de kids, dus daar zoek je ook een plan voor (lees hierover meer in mijn blogpost “wanneer verhuizen we de kids?”)
- Een zaterdag is ook duurder om een verhuisfirma in te schakelen, of zelf een verhuiswagen te huren
- Een zaterdag is meestal langer vooraf bezet bij die firma’s en verhuurbedrijven. Wees er tijdig bij!
2. Doe nu al een “Tour van het oude huis” (op het oude adres): wat heb je allemaal staan, wat mag weg? Wat moet er eventueel nog bij komen (bijvoorbeeld andere meubels, wanneer en waar worden die geleverd?),…
Doe ook een “Tour van het nieuwe huis”: hoe groot zijn de ruimtes? Kan alles staan zoals het was op het oude adres, of moet je puzzelen? Zijn er meer kamers, nieuwe ruimtes (bijvoorbeeld bureau, wasplaats,…)

3. Verhuizen is ook het moment bij uitstek om te ont-spullen. Elke doos die je minder moet verhuizen zal aanvoelen als een kleine overwinning (Victory, weet je nog 😉 ) Tracht vanaf nu alle ruimten in huis eens onder handen te nemen, en je bij alles af te vragen: hou ik het? welke plaats krijgt het in het nieuwe huis? Doe ik het weg, en waarheen dan? En doe het dan ook weg. Je wil toch geen dozen verhuizen, die eigenlijk al in de kringwinkel moesten staan?
4. Denk nu ook aan een plaats waar je met je ingepakte spullen naartoe kan. Bijvoorbeeld een kinderkamer of bureau die je zal ‘opvorderen’ een maand voor de verhuisdag (dus hé geen paniek, nu nog niet opvorderen, maar wel reeds over denken).
Een mogelijkheid is ook: alles in dezelfde kamer laten staan, in dozen ingepakt met een code/label/kleur op de doos en een legende waarop staat wat je waar kan vinden. Op die manier kan je thuis al tijdig beginnen ‘verhuizen’, maar leef je wel een tijdje te midden van de dozen.
5. Zie een verhuis als het uitgelezen moment om te organizen. Denk na op welke manier je meer structuur/overzicht kan bekomen? Lag alles in het vorige huis op de meest logische plaats, of pak je het dit keer anders aan voor sommige kasten en ruimtes.

Nood aan een extra kast? Of net nood aan minder spullen en dus starten met organiseren, selecteren,…
“Let op: het is verleidelijk anderen op te zadelen met je spullen.”
Uiteraard doe je dat met de beste bedoelingen. Maar informeer toch eerst of de toekomstige receptor het écht wil en kan gebruiken. Anders verleg je het voorwerp – en het probleem – gewoon maar. En als je beslist om iets weg te doen – naar het containerpark, kringloopwinkel of een kennis, doe het meteen.
6. Is er een nieuwe school nodig voor de kids? Ga tijdig op zoek. En betrek sowieso de kids in het verhuisproces. Verhuizen is altijd een ingrijpend event – ook al voor ons, volwassenen – dus onderschat niet wat dit doet met je kleine huisgenoten. Hierover lees je binnenkort meer in mijn blogpost “Wanneer verhuizen we de kids?”.
7. Wat moet er gebeuren in het nieuwe huis: nieuwe gordijnen hangen? Lampen? Schilderwerken? Dergelijke letterlijke extraatjes kosten handenvol geld. Plan dus deze klussen en aankopen reeds in voor je eraan begint. Check wat je budget je toelaat en ook wat je kan recupereren van je oude adres.
8. Maak dus een raming van de kosten, en bepaal je budget. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, want verhuizen kost sowieso… welja, genoeg. Ook al doe je het zelf.

9. Stuur een mailtje naar familie en vrienden met de datum en vraag bereidwilligen om te komen helpen en om dus de dag vrij te houden. Informeer meteen ook wat hun voorkeurtaken zijn (zware spullen versleuren, meubels terug opbouwen, dozen uitpakken, kinderopvang,…) Daarover lees je meer in mijn blogpost ‘wat je moet doen 4 weken voor de verhuis’)
10. Belangrijke formaliteiten:
- Geef ten laatste 3 maanden vooraf je opzeg als het om een huurhuis gaat
- Wat te doen met nutsvoorzieningen?
- Gas en elektriciteit. Tijd voor een andere leverancier? Of enkel gegevens overzetten? Maar dan nog laat je best een simulatie maken, op basis van het verbruik, de elektrische installatie en manier van verwarmen,….
- Internet- en tv provider? Ook hier, soms is het interessant om eens te horen bij ‘de concurrent’ wel interessante pakketten of promoties er zijn (en dit eventueel ‘uitspelen’ bij je eigen leverancier. Maar ssssst 😉 ).
- Post laten doorsturen via B-post? Water overzetten naar nieuwe bewoner gebeurt via een document die te downloaden is op de website van je waterleverancier
- Maak nu al een lijst om de adreswijziging door te geven: werkgever, school, mutualiteit, verzekeringen, vakbond, abonnementen,…
“Wat kun je dus concreet in deze fase doen?”
De kans bestaat dat je nu al wil beginnen aan de verhuis, en alles wat je al op voorhand kan doen is gewonnen. Echt waar. Maar denk goed na wat jou een voordeel oplevert. 3 maanden is echt nog te lang om tussen de dozen te leven. Je wil nu nog niet het gevoel hebben dat je 3 maanden op voorhand reeds in een verhuis zit, maar je kan wel al beginnen. Dus begin met het ordenen in kledij (winterkledij aan de kant, te kleine kinderkleren) speelgoed, boeken, thuishuis, de zolder, de kelder.
Op dit moment kan je starten met bergruimtes, zolder, kelder. Meestal het minst leuke, wegens onoverzichtelijk. Maar je zal merken dat het je een boost geeft als je hiermee aan de slag gaat. Dan zit dat er toch al op. Maak tijd voor je alles inpakt om volgende vragen te stellen: hou ik het? Indien niet: wat doe ik ermee? Indien wel: waar zet ik het? En vul zo je verhuisdoos. Niet lukraak alles puzzelen in dozen. Maar vul de dozen logisch. Steek al de zaken voor één kast, of zeker per ruimte in dezelfde doos.
Zoek vervolgens een plaats voor de eerste lading dozen, label ze goed. En wacht. Wacht af tot binnen een maandje om de rest van de spullen aan te pakken en in te pakken.
Neem dus je tijd, maar laat het gezellig blijven. Verhuizen betekent hoe dan ook stress. Doe je echter alles op het laatste moment, dan riskeer je dat je gewoon je hebben en houden inpakt, zonder erover te denken en het onoverzichtelijk in je nieuwe huis een plaats geeft. Een gemiste kans toch?