Misschien moet ik starten met wat je niét moet doen:
- Alle kasten leegmaken
- Uitdagende gerechten uit je potten toveren
- Stressen
- Ramen lappen
Neen, prioriteiten zijn prioriteiten en bovenstaande zijn dit niet. Enkele zaken zijn belangrijker.
Ik sta in deze blogpost stil bij 3 topics
- Een team samenstellen
- Aan de slag (met dozen, een systeem en planning)
- Niet te vergeten (dé checklist)

1. Een team samenstellen
Ik schreef er al over in een eerdere blogpost “wat je moet gedaan hebben 3 maanden voor je verhuis”. Wanneer je de datum van de verhuis hebt, geef je deze door aan bereidwilligen. Ga ervan uit dat er zeker mensen willen helpen. Wie wil er nu niet je nieuwe stekje zien, en dit helpen mee-inrichten. Het is een cliché van die vele handen en licht werk. Maar het werkt. Informeer nog hun kunnen en mogelijkheden. Zwaar werk, interieur, uitpakken, meubels ineen puzzelen, kinderopvang (daarover blogde ik reeds in “Wanneer verhuizen we de kids?”), catering,….
Stuur dus meteen als je de verhuisdag hebt vastgelegd (en je zeker weet dat je een firma/verhuiswagen hebt, verlof hebt,…) een mail naar familie en vrienden om jullie grote project kenbaar te maken. Doe dit met goesting, met drive. Als de toekomstige helpers zien dat het een echt event wordt dan willen ze dat niet missen. Echt. Zo werkt het. Met een barbecue achteraf, met catering. Maak er een letterlijke house-warming van van.
“4 weken op voorhand is hét moment om iets te doen met de crew die je samenstelde”
Ongeacht of je verhuist met een firma of op eigen krachten, verdeel je crew die je samenstelde in verschillende teams. Deze kunnen uit één of meerdere personen bestaan. Verdeel en heers 😉
– Een team voor zwaar werk (aanleveren voor verhuiswagen, uitladen, naar boven dragen) = profiel: de broer die uren in de fitness slijt mag nu eens tonen wat hij in zijn mars heeft
– Een team voor installatie: kasten in mekaar zetten, de ruimtes vormgeven = profiel: de handige nonkel die alles tot in de puntjes doet.
– een team om uit te pakken: denk niet dat uitpakken iets is voor ‘achteraf’. Van wanneer er dozen uit de verhuiswagen gehaald worden, kunnen er al dozen geleegd worden. Voorzien daarom vb dozen met keukengerief zodat er al meteen aan de slag kunnen. Eens er andere meubels ineen gezet zijn, kunnen deze ook gevuld worden. = profiel: de daadkrachtige tante, die er niet mee inzit in kasten te rommelen.
- Noteer de inhoud van de doos, op de bovenkant (eventueel ook zijkant van de doos
- Zet duidelijk op de doos in welke ruimte, eventueel in welke kast de inhoud van die doos moet
- Het geeft niet als het nog niet staat zoals jij wil, dat kan in de volgende fase ook. Doel van het uitpakteam is de dozen weg te werken, want dozen in huis zorgt voor een gevoel van chaos, stress. Je zal je niet thuis voelen zolang je dozen rondom je hebt
– Het cateringteam dat drankjes aanlevert, voor broodjes zorgt ’s middags, koffie zet, een babbeltje slaat met de medewerkers die even nood hebben aan een pauze, en vb ook de barbecue voorbereidt. = profiel: de zorgzame, praatgrage mama
– Eventueel een transportteam: rijdt heen en weer tussen beide adressen. Profiel= de (schoon)vader die overal bij wil zijn en een bijzonder belangrijke functie wil opnemen 😉

– Eventueel kinderopvang: je eigen kids, en die van de bereidwilligen zijn in goeie handen (idealiter, reeds op nieuwe bestemming. Mooi taakje is het organiseren van het speelgoed, en al de eerste rommel maken. De manier voor kids om zich ergens thuis te voelen).
– En wat absoluut niet mag ontbreken: de spilfiguur. Dat zijn niet de verhuizers van de firma, of de mannen die zware dozen heffen. Neen, dat ben jij!
Jij kan vast alles wat hierboven staat beschreven 😉 maar doe het niet. Er is iemand nodig die overzicht bewaart. Iemand die in de inkom van je nieuwe huis staat en als enige taak heeft: coördineren. Jij weet als geen ander wat je bedoelt met schaaltjes-vitrine-zwaar. Vraag aan het team ‘zwaar werk’ om bij elke doos te zeggen wat ze vasthebben, welke notities erop staan en jij verduidelijkt. Dat daar. Dat daar. Dat daar. Ondertussen vraag je aan een uitpakker die passeert hoe het gaat, aan de kinderoppas of de kids flink zijn, en aan de cateringmedewerker of die een cola kan brengen voor jou en de uitladers. Dat is je taak. Tot de verhuiswagen leeg is (en opnieuw, als er een nieuwe vracht arriveert).

Was je ook al aan het dagdromen over die verhuisdag? ;;-) Serieus, zo vlot kan het gaan!
“Man- (en vrouwschappen) check. Nu nog al die spullen in die dozen krijgen.”
2. Het inpakken
Beginnen doen we bij de dozen. Verzamel nu al verhuisdozen. Je kan er kopen bij Ikea, Shurgard,… maar misschien kan je er wel ergens op de kop tikken? Of grote dozen van op het werk? Bananendozen zijn ook populair. Ik ben ongelooflijk fan van baxterdozen. Ken je iemand die in een ziekenhuis werkt? Gooi het nu al op een akkoordje (baxterdozen in ruil voor een dinertje na de verhuis, ik zeg maar wat). Baxterdozen zijn niet te groot, zijn stevig en hebben handgrepen. Perfect voor boeken, glazen,… .
Hoeveel dozen hebben we nodig, hoor ik vaak? Meestal meer dan je denkt. Verzamel dus maar zoveel je kan, en je kan dan nog zien hoe het loopt.
Voorzie tijdens het inpakken ook afplaktape en permanent markers, om de dozen dicht te maken en te labelen.

Noteer duidelijk wat er in de doos zit en waar de inhoud moet komen (in welke kast, in welke ruimte). Je kan ook elk doos een cijfer of kleur geven zodat de uitladers in één oogopslag kunnen zien waar die naartoe moet.
“Dozen check. Nu nog weten waar te beginnen, en waar je die moet zetten?”
Er zijn 2 mogelijkheden.
- Of je zet de dozen in de ruimte waar je ze hebt ingepakt.
- Voordeel is dat je weet dat de spullen uit deze ruimte in die dozen zitten
- Nadeel is dat je in elke ruimte al snel geconfronteerd wordt met je naderende verhuis. Wat ook weer onrust in je hoofd kan veroorzaken.
- Je kan ook alle dozen in één ruimte zetten, bijvoorbeeld in een kamer die je reeds vrij maakte (de kids vinden het zeker ok om enkele weken samen te slapen. Of misschien kan die aparte bureau wel even dienen als opslagplaats? De garage blijft ook een topper).
- Voordeel is dat je goed zicht hebt op de hoeveelheid spullen die moeten verhuisd worden (dozen en later ook planken van uit elkaar gehaalde meubels)
- Nadeel is dat je al snel niet meer weet wat in welke doos precies zit.
Je zal ook merken dat het nu echt tijd wordt voor een planning. Maak een schema voor de hele maand (bijvoorbeeld 4 flappen met telkens 7 weekdagen). Kijk nu in je agenda welke momenten reeds bezet zijn (weekenddagen met feestjes, avondvergaderingen,…). Schat ook in welke momenten je nog beschikbaar bent – en goesting hebt – om aan de slag te gaan. Plan in wat je wanneer wil doen. Ochja, je bed en een kleerkast afbreken doe je pas de laatste week, tenzij je wil een ruimte vrijmaken als opslagplaats.
“Systeem en planning check. Tijd voor een checklist.”
3. Checklist: wat mag je 4 weken voor de verhuis absoluut niet vergeten
- Maak een planning op: welke weekends, dagen, avonden zijn beschikbaar om aan de slag te gaan? En wat doe je in deze vrije momenten? Sorteren, dozen vullen of meubels afbreken. Plan ook enkele momenten waarin je niet bezig bent met de verhuis, en waarin je tijd maakt voor een gezellige gezinsactiviteit.
- Zoek kinderopvang, een babysit voor enkele avonden voorafgaand aan de verhuis (en eventueel voor tijdens de verhuis zelf. Daarover meer in mijn blogpost “wanneer verhuizen we de kids?”)
- Brandverzekering, aanpassing woonpolis doorgeven aan verzekeringsmakelaar
- Gas en elektriciteit, internet en digitale tv, doorsturen post als dat nog niet gebeurd is
- Verder oplijsten van contacten om adreswijziging door te geven: school, werkgever, familie, mutualiteit, vakbond, boekhouder, arts, ziekenhuis, dienstencheques, abonnementen van tijdschriften
- Denk aan de innerlijke mens. Wat staat er op het menu de komende weken en de dagen voor en van de verhuis? Het is nu niet het moment om veel te experimenteren, tenzij koken je net rustig maakt en je nog niet meteen je potten en keukenspullen wil inpakken.
- Stilaan je diepvries leegmaken. Wat zit er nog in, en kan dus nog verorberd worden? Of zijn er producten die je liever niet meer riskeert, gooi die dan nu al weg.
- Check ook al je voorraadkast. Zorg dat er voldoende drank en essentials in huis zijn voor de komende weken, en de verhuisdag.
- Kledij die je niet meer zal dragen, accessoires die in deze weken overbodig zijn: inpakken maar. Eventueel kun je je kledij als op kledingrekjes hangen, en kun je je kleerkast al afbreken. Meteen heb je overzicht gecreëerd en vermijd je keuzestress (je kan maar kiezen uit een selectie aan outfits). Vanaf 7 dagen voor de verhuis kun je een reistas maken
- Parkeerverbod aanvragen? Informeer bij de gemeente hoe je borden kan aanvragen, etc? Misschien heb je plaats genoeg aan oude en nieuwe huis voor verhuiswagen, lift,… maar speel toch op zeker, en ga eens te rade.
- Verwarmingsketel laten keuren voor het vertrek? Check bij verhuurder, notaris,… wat de afspraken zijn.
- Indien het gaat om een huurhuis: plaatsbeschrijving, sleuteloverdracht inplannen.
- Stand van zaken in het nieuwe huis: gordijnen aankopen? Lampen? Schilderwerken plannen?
Nu weet je wat gedaan de komende weken. Gelukkig maar 😉
In mijn blogpost ‘nog één week te gaan’, geef ik 10 aandachtspunten om die spannende en drukke dagen voor je verhuis goed door te komen.
Ik wens je nu al veel succes!