Na enkele posts met tips en checklists vanaf 3 maanden voor je verhuis, tot ‘the week before’… vond ik het maar half-werk om te stoppen bij de verhuisdag. Want eens in het nieuwe huis begint het eigenlijk pas. Al die voorbereidingen (die ongetwijfeld heel vlot liepen 😉 ) met als doel: het snel thuis voelen in je nieuwe stek.
Verder filterde ik uit die eerste week op ons nieuwe adres 10 aandachtspunten. Is deze lijst dus volledig? Wellicht niet. Maar het waren wél enkele zaken die er voor mij uitsprongen. En geldt deze lijst voor iedereen? Misschien ook niet. Maar het zet je hopelijk wel op weg, die eerste dagen.
- Misschien het minst leuke – maar daar zijn we dan al van af 😉 – het poetsen.
Het nieuwe huis wordt proper achtergelaten door de vorige eigenaars of huurders. Ok. Maar ik moet er geen tekeningetje bijmaken hoe proper het huis nog is na enkele klussen en schilderwerken. Van voor af aan te beginnen. Uiteraard wil je verhuizen naar een proper huis, maar besef je ook dat je tijdens de verhuis ook weer vuil creëert . Je kan niet verwachten dat die krachtpatsers telkens hun voeten vegen als ze een kast binnenbrengen.
Tracht dus een poetsbeurt te voorzien tussen de klussen en de blijde intrede op de verhuisdag. Maar hou die relatief beperkt, en doe een tweede ronde als alle meubels op hun plaats staan en de dozen uitgepakt (en de kamer uit) zijn.
Maar juist, ook het oude huis moet gepoetst worden (zodat de nieuwe bewoners ook kunnen starten met een propere lei). Voorzie dit in je post-verhuisplanning. Ik spreek uit ondervinding: ik vind dit het minst leuke aan verhuizen. Je kijkt vol enthousiasme naar de toekomst in je nieuwe huis, met bubbels, geluk en damn… dat oude huis moet nog proper gemaakt worden. En verrassingen na de verhuis (zijnde onder en achter kasten) vind je hoe dan ook, zelfs al hield je er een strikt schoonmaakregime op na.
- Ofwel plan je een poetsbeurt meteen na de verhuis, door een deel van je team dat achterblijft. Die helpende handen kun je dan niet verder inschakelen bij de verdere verhuistaken.
- Ofwel besteed je het poetsen uit aan een poetshulp die dit doet in jouw plaats. Of je schakelt hulp in van een poetsminnend familielid (ja, ze bestaan),… Ik koos voor de combinatie van eigen poetshulp en ikzelf. En met 2 kun je wel wat werk verzetten.
Bij een huurhuis is er kort na de uittrede nog een plaatsbeschrijving, waarbij je moet aanwezig zijn. Dus daarvoor doe je best nog een inspectieronde.
Ter voorbereiding hiervan, enkele pijnpunten en zaken die speciale aandacht verdienen:
- Zoek op voorhand reeds alle sleutels bijeen, want die moet je dan inleveren
- Zorg dat kranen, wasbakken en gootsteen blinken 😉
- Uiteraard, een propere oven, dampkap maar ook vaatwas (hét moment voor zo’n zakje vaatwasreiniging… die citroenfrisse geur, daar doen we het voor, hmmmm).
- De kasten en legplanken (uit)wassen, zodat je opvolger ook gewoon het keukengerief in de kasten kan zetten. Dat gunnen we hem of haar toch wel 😉
- Ramen gepoest. Check ook de bovenkant van de raamkozijnen en de deuren. Buiten en binnen. Wordt wel eens vergeten. Ja, ook door mij.
- Plinten afstoffen (ik verwijs graag naar bovenstaande foto, en je ziet meteen waarom)
- Afvalcontainers leeg- en schoonmaken. Echt, dat is het vuilste werk. Maar geeft wel voldoening achteraf 😉
- Tuin op orde: gras gemaaid, onkruid gewied, tuinhuisje proper en leeg
Lees zeker nog eens mijn blogpost Ik kan niet zonder het is een wonder… spons. Bij zo’n eindschoonmaak bewijzen die sponsjes echt hun nut! (vingerafdrukken op een lichtschakelaar, vuile vegen op een witte muur, de gootsteen, de douchewand,…).
- Juij die schoonmaak zit erop. Terug tot de orde van de dag. En dat zijn enkele basisbehoeften: eten en slapen.
Wat betreft eten de eerste week: maak een grote pot spaghettisaus. En wel hierom:
- Je leert de keuken en het nieuwe fornuis kennen: spaghetti koken, gehakt bakken, groentjes en saus prepareren… Dat lukt wel op een nieuw fornuis. En na de spaghettisaus durf je wel meer aan 🙂
- Je kent het recept, nu geen tijd en zin in verrassingen.
- Iedereen is er bij mee. Spaghetti eten doet mij toch steeds ergens thuis Ik kan het me nog zo voorstellen: die eerste spaghetti in Leuven, in Heerlen, in Marseille,… nu dus ook in Korbeek-Dijle. Comfort Food, noemen ze dat toch?
En hier nog één bescheiden tip rond slapen. Op de verhuisdag haalde ik snel-snel de lakens van de bedden, deed die in een grote zak en diezelfde lakens werden in het nieuwe huis terug opgelegd…
En weet je wat? Onze jongens waren blij… ze herkenden hun ‘eigen bedje’. Het is net zoals thuis, zeiden ze. Hoezeer ik zelf hou van frisse lakens, toch kregen de jongens nog enkele nachten hun thuis-aanvoelende lakentjes. Verhuizen met kinderen is hoe dan een hele onderneming, en maakt het nog dat tikkeltje complexer . Meer tips vind je in mijn blogpost Wanneer verhuizen we de kids.
- Wat met dozen?
Heerlijk is het. Doos na doos wordt geleegd (dat is toch de bedoeling), en je merkt dat er steeds meer lege dozen bijkomen. Maar nu, wat te doen met die ontelbare lege dozen:
- Het voordeel aan echte verhuisdozen: je kan die terug platvouwen (en idealiter meegeven met een volgende verhuizer), of voorlopig even stockeren. Om eerlijk te zijn, wij hebben die verhuisdozen altijd bewaard, omdat we wisten dat we nog zouden verhuizen én dat we plaats hadden op zolder. Indien je geen plaats hebt, voorzie een plan. Zet de dozen samen en doe ze meteen weg naar die geïnteresseerde vriend, het containerpark,…
- Gevaar is immers dat die ergens belanden waar ze zullen blijven staan. Voor altijd. Dus bedenk een plan. Hier staan de dozen nog in de kelder. Voor even, niet voor altijd. Ik zit nu al achter de veren van manlief. Gebruiken we die dozen om oud papier in te verzamelen, of voor andere verhuizers? Deze week had juf grote dozen nodig: check. Weer 2 minder. En ga zo door. Maar binnen 2 weken moeten die dozen het huis uit. Jullie mogen me erop aanspreken. 😉
- Ik haalde het al in elke andere post aan binnen de reeks ‘Meester van je verhuis’: bekijk tijdig het overzetten van internet en digitale tv naar je nieuwe adres. Je kan hier niet snel genoeg mee starten, want – en ook nu spreken we uit ondervinding – er kan in het overzet-proces heel wat mislopen (ontbrekende of kapotte kabels, graafwerken,…). En een nieuwe afspraak inplannen duurt al snel twee weken (dus weken geen tv en wifi). Hel.
- Plan die eerste beurt van de wasmachine, droogkast en vaatwas in terwijl je de wacht houdt. Of toch in de buurt bent. Ik zag recent bij vrienden de gevolgen van parket-onder-water. En neen, dat wil je niet meemaken.
- Neem tijd voor de organisatie van je kasten.
Het is een moeilijk evenwicht, I know: ik pleit enerzijds voor dozen zo snel mogelijk – leeg, natuurlijk – het huis uit. Maar ook voor nadenken over de beste plaats voor spullen (en die is logisch en vast).

Door te verhuizen is niets nog hetzelfde. De beste plaats voor iets in het oude huis, kan nu plots geen goeie plaats meer zijn. Een kast kan nu een heel ander doel krijgen. In het nieuwe huis is er misschien een ruimte minder of meer, een kamer minder of meer,… dus je zal alle spullen opnieuw moeten toewijzen.
Dus: hoe minder spullen je verhuisde, hoe beter. Hoe meer je er bij het inpakken over nadacht, hoe beter. Ik stelde me bij elk voorwerp enkele vragen: Waarvoor zal ik het gebruiken? Hoe vaak? Waar? Hoe snel moet ik eraan kunnen? Hoe belangrijk is het? Moeten de kids er makkelijk aankunnen, of net niet? Voorbeeld “Ach, in het nieuwe huis komen die vazen in de kelder en niet meer in mijn keukenkasten, zo vaak gebruik ik die niet” Dus stak ik die al in een doos met KELDER erop.
Ik pas al sinds enkele verhuizen dezelfde strategie toe: als alles in de juiste ruimte staat, ben ik al heel blij. Of dat het juiste schapje in het juiste rekje is, weet je misschien maar na verloop van tijd. Maar als het al ergens staat, kun je starten. Eventueel hou je ook de lijst bij die je maakte tijdens je verhuis “Wat komt waar”. Gun jezelf kort na een verhuis nog een zoekfase. Maar plan in dat je eraan werkt, dat je snel – liefst nog meteen – een logische en vaste plaats bepaalt voor alle spullen.
Wachten met dozen uitpakken tot je ooit eens tijd hebt om voor alle spullen die goede en vaste plaats te zoeken is een risico. Ik verkies de zoekfase kort na de verhuis boven weken of maanden te leven met dozen in huis. Dit zou mij toch rustelozer maken.
- Geef meteen na je verhuis je adreswijziging door aan alle nodige instanties (zie hiervoor ook mijn checklist: 10 aandachtspunten voor de laatse 7 dagen voor je verhuis )
Vanaf nu kun je dat ook doen bij de gemeente/stad. In veel gevallen kan dat ook via mail. Je mag je daarna aan een bezoekje van de wijkagent verwachten, die jullie ‘woonst’ bevestigt. Even later krijg je nieuwe pincodes toegestuurd – zucht, weer documenten om bij te houden – waarna je met je ID’s (en inschrijvingsbewijzen van de wagens) naar het gemeentehuis kan om dat te laten aanpassen.
Informeer ook bij de gemeente naar huisvuilophaling. Goed uitkijken wat buiten staat op straat helpt ook altijd 😉 maar kan ’s morgens wat stress geven (whaa, snel nog die 2 containers buiten zetten, pas op, jongens).
- Ik testte al eens de busverbinding
In een stad waar ze het autobestuurders niet makkelijk maken, verkies ik het openbaar vervoer. En dit is meteen getest en goedgekeurd.
Ook gemakkelijk wanneer onze ouders eens zonder-file-rond-Brussel op bezoek willen komen.
- Hoe maak je je huis zo snel huiselijk? Hoorde ik deze week al enkele maal.
Als er haakjes in de muur zitten, hang maar al één en ander op. Wellicht is dat nog niet de definitieve plaats, maar er hangt tenminste al iéts aan de muur en niet enkel die eenzame haak.
Ochja, verse bloemen in huis werken altijd. En dan moet je al één vaas niet in de kelder stockeren 😉
![20170914_140238[5159]b](https://blogpracticaljoke.files.wordpress.com/2017/10/20170914_1402385159b.jpg?w=322&h=429)
- Steek eens een briefje in de bus bij de buren.
Wij nodigden alle buren uit voor een kennismakingsdrink. Niet veel speciaals – zonder inschrijvingen, gewoon de deur letterlijk opengezet – Maar wat een succes! Ondertussen kennen de buren jullie naam en – indien je dat ook op het briefje zet – ook je mail en gsm, én beseffen ze dat ze wellicht vriendelijke nieuwe buren hebben 😉 En dat is altijd een goede start.
Ja, dat is het. Een goeie start!
Dat wens ik ook jou toe!
Joke
Geef een reactie