Home organizen met Camber: thuis bij de gelukkige winnaars van de kast-op-maat

Toen Camber me deze zomer vroeg als home-organizer, moest ik niet lang twijfelen. Ik word warm van mooie en praktische kasten.

47109567_1918630311779212_8196550638914502656_n
Ik zag dat zitten!

Ok ok, ik zeg wel eens tegen klanten ‘hoe groter en hoe meer kasten, hoe meer je zal bewaren’. Een grotere kast is dus niet zomaar de oplossing voor het teveel aan spullen. Maar, als het een kast is die aangepast is aan je behoeften én je interieur nog eens een upgrade geeft, hou ik die opmerking voor mezelf. Want Camber kan er wat van, dat zie je meteen.

Wanneer we spullen opbergen, beginnen we bij volgende vragen: “Wàt hou ik bij?” Waar?” en “Hoe?”. Als die ‘heilige drievuldigheid’ klopt, dan zit je niet met overvolle onlogisch ingedeelde kasten. Hierover kan ik lang doorgaan, maar schreef ik al eerder in Uitgelicht: organisatie van spullen.

Terug naar Camber. Die organiseerde in september een wedstrijd, met als knalprijs ‘de kast van je dromen’. Bijkomend aan die ‘kast van je dromen’, kreeg de winnaar er enkele uren Practical Joke bovenop. Zodat die gelukkige winnaar meteen de goede selectie en afweging maakt wat in zijn of haar kast terecht komt (en wat niet).

20181207_124640

Die gelukkige winnaar, bleek een sympathiek koppel uit Mechelen, met drukke bezigheden, 2 kleuters, recente verbouwingen en naweeën van hun verhuis. Genoeg uitdagingen om aan te slag te gaan. En genoeg redenen voor een kast op maat.

Enkele dagen geleden stond mijn eerste “huisbezoek” gepland, met filmploeg en al. Voor iedereen was het wel anders-dan-anders. Een coaching doen met zo’n micro-steel tussen ons in. Het was eens iets anders. En dan die zelfde uitleg, vanuit 3 verschillende hoeken. Ook ik werd dus behoorlijk uitgedaagd 😉

IMG_1063
coaching, dit keer met een publiek 😉

Het verloop van de sessie was dan weer zoals anders. Wat is de probleemzone? Spullen verzamelen. Afwegen: houden of niet? En dan bedenken of dat in hun –  nieuwe – kast moet komen. Of elders heen moet. En waar dan?

Bij het antwoord “ja, dat komt dan in de kast”, durfde ik wel eens door te vragen – je bent een coach of je bent het niet. “Wat denk je zélf dat de beste plaats is, bovenaan, onderaan, links bij het raam, rechts bij de keuken” (het wordt een wandkast, dan spreek je in zo’n termen 😉 ).

Het doél van deze organizingsessie: de invulling van het begrip “op maat”. Wat willen zíj? Wat is nuttig voor hen? Voor hun kids? En dat is steeds persoonlijk. De suggesties en bedenkingen gaan dan naar de interieurarchitect van Camber, die hun droomkast uittekent.

Volgens het gelukkige duo was al het speelgoed een pijnpunt. En dus iets om aan te pakken. Speelgoed zorgt wel bij meer klanten voor frustratie: die kleuren, de drukte die het uitstraalt, ook al wordt er niet mee gespeeld: het zorgt voor prikkels in huis. Met andere woorden: opbergen wat kan. 🙂

Ook volgt vaak de opmerking “moet elke avond dat speelgoed dan weer in de kast? Het is makkelijker om te laten liggen.” Klopt. Maar maak hierin afspraken. Wat kan en mag blijven liggen? En wat moet elke avond wég uit je gezichtsveld.  Speelgoed is dus een dankbaar onderwerp om orde en overzicht in te scheppen, je merkt meteen een verandering in je interieur 😉

IMG_1070
Niets, maar echt niets, ontging de filmploeg 

Enkele conclusies na ons dagje organizen:

  • Speelgoed waar de kids vaak mee spelen komt onderaan in de kast, in lades. Dan zien die kleine spookjes meteen wat ze hebben, én het zet sneller aan om op te ruimen, hah. Dat gebruiksgemak van lades, ik ben overtuigd. Lage kasten met deurtjes zijn hier minder praktisch, tenzij je graag op je knieën met je wang op de vloer in kasten grabbelt. Neen, kies – als het even kan – voor lades.
  • Niet alle speelgoed kan en moét in de kasten. Grotere stukken die nu “hot” zijn, ruimen op middellange termijn plaats voor ander speelgoed. Denk maar aan die autobaan, het keukentje, het prinsessenkasteel. In speelgoed zit evolutie, “schuif”. Andere stukken blijven dan weer langer in huis. Gezelschapspelen, boeken, lego,… en geef je dan beter wel een plaats in de kast.
  • Soms bewaar je speelgoed net niet op grijphoogte. Moet ik namen noemen? Haha. Playdoh, strijkparels, verf, een complexe trein, reservestukjes,… Afhankelijk van de leeftijd van de kids en de afspraken in huis, kun je kiezen voor een flexibel systeem, waarbij je sommige spullen bewust hoger zet.
  • De kasten zijn ook best diep genoeg. Hier houden de ouders en de kids van spelletjes, boeken en puzzels. Denk: grote dozen en soms buitenproportionele kinderboeken. Dus ook aandacht hiervoor.
  • Ochja, niet alles moet opgeborgen worden. Wat mooi is, waarde heeft, mag getoond worden: een knutselwerkje, nieuwjaarsbrief, een foto, mooie decoratie. Een interieur en kast hoeft zeker niet steriel of minimalistisch te zijn. En zéker niet als je dat zelf niet wil.

Het is dus van belang om persoonlijkheid te leggen in die term “op maat”.

Dus, grote plannen in huis, denk maar aan die “heilige drievuldigheid”: wat, waar en hoe. 

Na ons dagje organizen in Mechelen, kijken we uit naar de komst van de droomkast. En mag ik die lekker mee gaan vullen. All riiiiight!

 

In samenwerking met logo-guideline

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: