To pack, or not to pack

Dat was écht wel the question, de voorbije dagen.

“Joke, wil je nog een nieuwsbrief schrijven? Zo eentje over hoe ik best bagagelijsten bijhoud. Hoe ik best m’n bagage pak en hoe ik ín m’n bagage plek kan voorzien voor mijn yogamatje.”

Tot zover een greep uit de vragen die ik sinds de vorige nieuwsbrief kreeg.

Jullie, lieve volgers, zijn de max trouwens. Enne, merci voor de reacties met jullie quirks.

Weet je niet waarover ik het heb? Lees dan hier mijn vorige nieuwsbrief.

Goed, terug naar jullie vragen.

De eerste: wat betreft die bagagelijsten.

Miet van Unclouded.be postte onlangs vol passie een bericht over de tool Notion en hoe ze àlles hierin bijhoudt. Planning, werk en jawel, ook bagagelijsten. Alles dus.

Ik voelde me meteen very 2010 met met mijn Excelleke (7 jaar geleden was ik ongetwijfeld wél een trendsetter. Gniffel).

Maar in Notion kun je dus blijkbaar ook bagagelijsten bijhouden. Hoeraa. En hiervoor verwijs ik graag naar Miet. Ere wie er toekomt.

Ik had – en heb dus nog steeds, ahum – een Exceldocument met sheets: Wintervakantie, Zomervakantie outdoor, Zomervakantie city, Congres, Familieweekend.

Met een – geloof het of niet – berekeningssleutel, voor hoeveel paar kousen en ondergoed, t-shirt, lange dan wel korte broeken, je moet meenemen voor een vakantie van x aantal dagen. Echt. (Ondergoed kids deed ik maal 1,2 trouwens. Want, jeweetwel).

Praktisch en revolutionair, vond ik toen.

Eigenlijk gewoon hoe ik ben, bedenk ik me nu: praktisch en altijd ín voor een kleine revolutie. En soms is het erover ook, ja. Een berekeringssleutel, begot!?

Gebruikte ik dat document? Ja.

Was het écht nodig? In de zin van; het gaat niet lukken zonder? Tjah.

Lijstjes zijn handig, dat weten jij en ik.

Een goeie voorbereiding is dat ook. En een voorbereiding mag ook leuk zijn. Kan ook leuk zijn.

Tot 3 dagen geleden was het nog onduidelijk wat onze vakantiebestemming zou worden. Dat krijg je ervan, als je in coronatijden al op 1 juli het land wil ontvluchten.

Weinig te merken van dat leuk voorbereiden, dus.

Noorwegen zou het niet worden, dat werd deze week duidelijk. De Noren hebben voorlopig weinig goesting en/of interesse in toeristen uit landen die niet Scandi genoeg zijn. Of eigenlijk in toeristen in ’t algemeen.

Maar ze zouden eens moeten weten, hoe Scandi ons reisgezelschap kan lijken, als we een beetje ons best doen. Volledig gevaccineerde mannen met baarden en een coole blik als het moet. Daarnaast ook een blond blue eyed individu dat voor de gelegendheid Noors leerde. Eerlijk, ik zou het snelst door de Noorse mand vallen, maar zou met plezier een rood-blauw-wit tenue’tje aantrekken. En ah, West-Vlaams kan ook Scandi klinken toch?

Maar neen dus: niet welkom.

Hun buren uit Zweden zien ons dan weer liever komen. And our 12 points go to… Sweden!

Onze blonde blue eyed reisgenote spreekt ook een aardig mondje Zweeds. Nogal een chance. En ik wil gerust even doen alsof ik voor Zweden supporter tijdens het EK2020.

Dus ja, ik begin stilletjes te hopen dat we toch, écht, onze koffers gaan kunnen pakken. Noorwegen of Zweden, daar ga ik niet moeilijk over doen.

Maar het voelt anders dan anders. Dat wel.

Dit jaar was het lang zo onduidelijk. En tegelijk ook zo nodig om erop uit te trekken. Om iets in ’t verschiet te hebben.

Dat vooruitzicht is er dus zo-goed-als.

Maar het is nu nog juni. Nog steeds juni.

Met het EK, hoeraa. Maar ook met duust andere dingen.

Ik schreef er 3 jaar geleden deze blogpost over. Wreed geestig om nog eens te herlezen. Ik schreef ergens: “Vaccinaties in orde?” Hahahahaha.

Ha. Ha. Hmm. Groen lachje.


Vaccins anno 2021, dat eerste heb ik toch al gehad.

Maar nu eerst nog volledige focus op dat einde van ’t schooljaar. Van die testen op school naar testen op covid. Een test is het hoe dan ook, die 2de helft van juni.

Hoe langer hoe meer, merk ik ook dat mijn complex Excelgedoe misschien wel overrated was. Het was leuk, want het bracht me in vakantiestemming. Maar wat echt vakantie maakt, is ‘er zijn’, het ‘eruit zijn’. Misschien is Notion dus echt wel een eenvoudiger en ontspannender alternatief?

Euh, Miet?

Die bagage komt wel in orde, denk ik dus. En qua activiteiten? Zullen we ook wel zien. Het is nu gewoon de kwestie van er te geraken. En eerst negatief te testen. Ssst.

Maar goed, je vroeg erom: als je toch enkele tips wil over inpakken en voorbereiden.

  • Plaats besparen en overzicht bewaren doe je met kleine zakjes, vb die van Eagle Creek. T-shirts, shorts, ondergoed, pyjama’s en kousen gaan per gezinslid in 1 zakje. En je zal merken: er kan véél in zo’n zakje. Voor de durvers: er kan nóg meer in wanneer je alles oprolt. Serieus, je gaat daarom niet méér kreuken krijgen. En dan nog: kreuken op vakantie, dààrvan ga ik niet wakker liggen. Eerder van een positieve test 2 dagen voor afreis.

  • Ook te checken: is er een wasmachine ter plekke? Of misschien ben je eerder van de DIY-strekking en is een tussentijds handwasje voldoende: voorzie wasproduct, quick-dry handdoeken en kledij; en je hebt maar de helft van reisuitzet nodig. Meevaller. Een realistisch beeld van je vakantiebestemming is hier wel wenselijk. T-shirts en kousen te drogen hangen tijdens een regenweek lijkt me doffe ellende.

  • Voorzie in een aparte reistas de essentials: laders, Ipads, boeken, reisdocumenten,… Geen powerbanks in de in te checken bagage (halen ze eruit, serieus). Eventueel dan wél weer een reservesetje ondergoed in je handbagage (ja, dat was meegerekend in mijn Excel, ja), want je hoort wel eens van die verloren geraakte koffers. Sssst.

  • Camping- en outdoorlovers: begin eventueel al te verzamelen, vb in de kelder. Is de tent nog volledig, de matjes opblaasbaar? Beter nu eens checken tijdens een pre-zomer apero, dan de dag voor vertrek. Is mijn gedacht hé.

  • What about speelgoed en bezighouding voor dat jong geweld? Ze mogen een rugzak samenstellen met hun speelgoed, en die zélf dragen als handbagage. Een zak vol lego, dino’s, playmobil en botsballen stelt mij behoorlijk op de proef. Dat-alles-door-mekaar. Je begrijpt me wel. Maar Jo: let it go. Let it go. Help me onthouden dat ik nog aan Martijn zeg dat zijn Victorinox zakmes (dat hij ziet als speelgoed wanneer hij ‘van avonturier en paleontoog’ speelt) zeker ín de valies moet.

En dan nog die vraag: ik wil altijd en overal m’n yogamatje meenemen. Juist ja.

Waarom niet, als je dat geregeld en ingepakt krijgt?

Ik ben bijvoorbeeld zotcontent dat Rainpharma travel-size producten heeft, kwestie dat ik de volledige abcdef-lijn kan meepakken (je weet nooit dat ik eens een maskertje zou willen smeren op vakantie. Deed ik nog nooit. Maar, never say never.).

En ja, soms maken we keuzes die niet altijd logisch zijn. Of moeten zijn.

Gelijk mijn 3 kloefers van boeken en dan reisgenote Anouck met haar very handy Kindle. Ok, ik ben altijd een tikkeltje jaloers op hààr zak met essentials, omdat die 2 kilo minder weegt (door het ontbreken van die kloefers van boeken). Maar eens ter plekke, met een boek op mijn schoot, ben ik dat snel vergeten.

Het wonderlijke aan reizen is niet enkel die andere plek, vind ik.

Maar ook jezélf kunnen zijn op die andere plek. Hoe en wie je bent, en wat je wil meenemen. En als je het ervoor over hebt om een tas extra mee te pakken voor dat yogamatje? Wie ben ik – met mijn abcdef-productenlijn – om dat uit je hoofd te praten.

Meer in- en uitpaktips vind je in deze blogpost.

En kijk, nu ik dat hier allemaal schrijf, begin ik het te voelen. Ja, ik ben nu officieel begonnen met de reis voor te bereiden. En dat kan en mag leuk zijn.

Maar eerst focus, Jo. Focus. Vandaag blijft Andreas tot 19u30 op school (én ze eten frietjes op school). Dinsdag moeten de 2 tarzans met de fiets naar school. En daarna naar de kapper. Jo, waar zat je met je gedachten.

Focus, Jo, focus.

Maar dan hé, peddel ik eind volgende week op een zalig, ijskoud, Zweeds meer en bedenk ik me dat ik geen aftersun mee heb. En precies ook een lange broek te weinig.

Maar dat iedereen zot content is.


Peddelend onder de midderanchtzon. Binnen 10 dagen opnieuw van dat graag.

Sverige vi kommer.

Maar voor ik vertrek, ga ik jullie nog wel even uitwuiven op mijn insta- en facebook-stories. En hoop ik te vertellen hoe vlot dat toch ging met die testen en die coronapas en al.

Fijne week.

De zomer is nu écht in zicht.

Als we terugzijn van onder die Zweedse middernachtzon, maken we ons op voor een pittige renovatie.

Eerst plannen we de nodige voorbereiding (lees: de keuken ontspullen, dus letterlijk alles uit de kast halen). De meubels van de eetplaats en de bureau verhuizen, en de frigo. Oh, en de wasmachine en droogkast, juist ja. Want het wordt een stevig project. En dan – eens die nieuwe keuken er staat – mag alles terug ín de kasten. Onnodig te zeggen dat dat hele project me nogal excited maakt.

Dus hierover ga ik uiterààrd de komende maanden bloggen en posten. Want het ziet ernaar uit dat ze hier bij Joke thuis, écht wel Practical Joke gaan kunnen gebruiken.

PPS Kun jij ook Practical Joke gebruiken de komende weken en maanden? In de zomervakantie coach ik enkel virtueel. Lekker van thuis uit, voor allebei dus. Of vanuit je luie zetel ergens.

En dat virtueel coachen werkt bijzonder goed, als ik het zo hoor van mijn klanten. Reken dus op inzichten en goesting om het zélf (en dit keer écht) aan te pakken. Antwoord gerust op deze mail. Quirks zijn ook nog steeds welkom. Wie ik ben, wat ik doe en hoe, vind je nog steeds hier.

Een gedachte over “To pack, or not to pack

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: