In 10 stappen klaar voor het nieuwe schooljaar

 

September’s coming soon
In 10 stappen klaar voor het nieuwe schooljaar

Nightswimming van REM. Dat ene zinnetje, bezorgt me altijd kriebels. Wellicht doordat ik in juni 2000 aan het blokken was met mijn studiebuddy Nathalie en met dit liedje op repeat. Als dit zinnetje eraan kwam, vonden we de zoveelste versnelling en antwoordden we – als zat Michael Stipe himself naast ons te checken of we goed bezig waren: ‘jaja, we weten het al’. September stond voor herexamens. We zagen het al hangen… dus we pakten we onze boeken terug op, en deden nog een beetje voort.
We zijn 18 zomers verder. Tijdens examenperiodes voel ik nog steeds wat weemoed. Of toch medeleven met die jonge generatie lotgenoten. Nu, 18 zomers later ziet zo’n zomer er wel helemaal anders uit, als jonge mama, organizer, sociaal beest, bergfanaat. Maar als ik September’s coming soon hoor, ‘pakt’ het me nog steeds.
Maar terug tot de orde van de dag, augustus 2018. Het is nu nog vakantie, maar toch ook al met een vleugje september. Sommige ouders voelen – net zoals toen ze zelf kind waren – al wat spanning. Voor andere ouders is 1 september die ware ontlading na weken vol kampjes, wijzigende plannen en drukke kids die pas veel te laat in bed wilden. Ik herken me beide profielen, afhankelijk van het uur, en hoe ver de kids uit de buurt zijn.
Toegegeven, je moet niet met school bezig zijn voor half augustus – dat doe ik toch niet – maar vanaf nu mogen we het echt wel uitspreken (of uitroepen, afhankelijk van je bovenstaande profiel): het is bijna zover: school!

Hoe geraak je terug in septembermodus? Ik deel graag enkele tips, over hoe ik het deze week zal aanpakken.

 

20180824_155129
De officiële opening van de box met… schooltassen en rugzakken 

Eerst en vooral het praktische: het op orde brengen van de kamers, het bijeenzoeken van de doosjes, tassen, ander schoolstuff…

1. Maak de kamer van zoon- of dochterlief terug studie- of schoolproof. Misschien de kamer gedurende de zomervakantie geëvolueerd tot een heuse binnenspeeltuin, maar dat is tijdens het schooljaar beter niet het geval. Als we die schoolgaande jeugd tenminste een beetje nachtrust gunnen.

2. Misschien kun je nog van de laatste vakantiedagen profiteren om in de kamer te organizen. Selecteer dus in de spullen: zijn er zaken die weg mogen (en wat is de bestemming: vuilbak, oud papier, containerpark, kringloopwinkel of de kamer van kleine broer?), of worden sommige spullen beter op een andere plaats gelegd. Bijvoorbeeld, de lego’s mogen terug in de speelhoek, de boeken en schriften van vorig schooljaar mogen op zolder en de mooiste – let wel, ik zeg de mooiste 😉 – knutselwerkjes van je kleuter mogen in de doos met het voor zich sprekende etiket ‘de mooie kleutertekeningen’. Wat er dan gebeurt met de minder mooie, laat ik aan jouw oordeelsvermogen over. Check nu alle drinkflessen en brood-, fruit- en koekjesdoosjes. Zijn deze nog in redelijke staat? Moeten ze opnieuw gelabeld worden? Of moeten het assortiment worden uitgebreid? Een rondje vaatwas vind ik alvast essentieel.

Bij ons thuis, gebruiken wij vaste kleuren: Andreas groen, Martijn blauw. Ik vind zelf dat deze ‘lijfkleur’ het makkelijker maakt, en de kids vinden dat precies ook wel. Zeker als ze beginnen met ‘neen, ik wil geen druiven, maar appel’. En de kleinste net het andere wil. Om van de koekjes maar te zwijgen. Nadat de potjes gevuld zijn, kan ik of mijn wederhelft in één blik zien of de schooltassen volledig (en correct gevuld) zijn.

3. Wat betreft die dozen, potjes en tassen. Ik tracht deze te legen en/of uit te wassen, meteen als ik met de schooltassen thuis kom. Het is dan hoe dan ook hectisch, ons keukeneiland ligt vol met post, desbetreffende doosjes, jassen, soms nog boodschappen… Maar ik geef mezelf 5 minuten om dat allemaal onder handen te nemen. Er ligt nog werk te wachten, de kids hebben honger, maar mijn doel die eerste 5 minuten is mijn werkblad vrij krijgen. Ik spoel de drinkbussen uit, vul ze bij. Ik vraag ook al naar hun koekjeskeuze en steek die in het juiste doosje (ochja, die vraag resulteert meestal in ‘mogen we nu ook nog een koekje’ én in een koekje voor mezelf.

4. In elk geval, zo’n leeg werkblad – welja, laat het ons overzichtelijk noemen – laat mij ook overzichtelijker aan de avondrush beginnen. Moet je ook eens proberen. Fruit- en brooddozen vullen doe ik dan weer niét de avond ervoor. Ik sta zelf nogal op smakelijk (uitziend) eten en na een nachtje in een brood- of fruitdoos vind ik de inhoud minder appetijtelijk. Maar dat is een eigen keuze.

5. Leg al wat schooloutfits klaar. Misschien wijken deze niet echt af van hun vakantiekledij, maar denk er toch al eens over na. Zeker voor die eerste dag. Dat is dan al een stressfactor – en 5 minuten – minder die eerste septemberochtend.

6. Het klaarleggen van de outfits voor de dag erop is hier trouwens een terugkerende avondtaak. Terwijl de kids in hun bedje kruipen, duik ik snel even hun kast in voor hun kleertjes. Die belanden hier beneden in een mand, en de kids weten ook goed dat hun outfits in die mand te vinden zijn (maar begrijpen minder dat ze die uit eigen beweging mogen aandoen 😉

de outfit voor de dag erop, klaar in de mand

Je hebt nu alle doosjes, flessen, tassen, nieuwe spullen en mogelijke outfits bijeengezocht, dus is het tijd voor het echte werk: hoe ziet zo’n schooldag – en voor sommigen een werkdag – er weer uit?

7. Maak een planning (of flappen papier die je ergens op kind-ooghoogte ophangt, op een krijtbord,…). De eerste schoolweek is meteen een volledige, dus we gaan er stevig invliegen. ’t Is te zeggen, nood aan duidelijk en overzicht voor groot en klein. Hou rekening met de schooluren, de opvanguren én je eigen werkuren. Eventueel carpool- en oppasmogelijkheden. En zeker ook naschoolse – en avondactiviteiten.

Ideaal als elke week er ongeveer hetzelfde uitziet. Maar even handig als dat niet het geval is, zodat ook de kids weten wat er te gebeuren staat. Een drukke planning is al moeilijk voor ons, dus zeker voor onze kroost die alles boven hun hoofd ziet gebeuren.

Pas het systeem van planning aan aan de (lees-)mogelijkheden van je kroost: gebruik ‘leesbare’ symbolen (bijvoorbeeld die van op school) of zelf gevonden tekens.

een planning op maat van iedereen

 

8. Misschien vind je nu al op een schoolkalender de vrije dagen van de school en de pedagogische studiedagen. Ook interessant zijn de feestdagen (en dus de vakanties en verlengde weekends 😉 ). Ik lijst ze graag al eens op:

• Herfstvakantie van zaterdag 27 oktober tot zondag 4 november (1 november is een donderdag)
• Zondag 11 november (verdorie, geen verlengd weekend)
• Kerstvakantie van 22 december tot zondag 6 januari (Kerstmis en Nieuwjaar vallen op een dinsdag)
• Krokusvakantie van zaterdag 2 maart tot zondag 10 maart
• Paasvakantie van zaterdag 8 april tot maandag 22 april (Pasen valt op 21 april, en joehoe, een extra dag dit keer 😉 )
• Hemelvaart op 30 mei
• Pinksteren op 9 juni, pinkstermaandag is dus 10 juni

Bedenk nu al opvangmogelijkheden voor de vrije dagen en pedagogische studiedagen.

9. Wanneer de school gestart is, krijg je nog meer info over de dag van zwem- en turnles. Of initiatieven als woensdag-fietsdag, en voorleesmomenten. Zet deze ook op je planning of of agenda. Eventueel kun je voor zo’n terugkerende events een gedeelde digitale agenda gebruiken (hier is onze google-agenda ook een noodzakelijke aanvulling op onze weekplanning). Je kan meldingen laten toekomen voor alle ‘faits divers’: zwemzak, fietsdag, en daar komt binnenkort dan nog bij: bladeren van 15 verschillende bomen. Een grote, lege bokaal. Info over wat je later worden wil. Aaach, school… ik krijg precies toch al wat meer kriebels in mijn buik.

 

10. Ook nog deze week: pas het slaap- en ontwaakritme van de kids geleidelijk aan. Ik ben heimelijk opgelucht dat het al wat vroeger donker wordt (ik krijg ze nu toch al een uurtje vroeger in bed). Dat ontwaak-uur valt hier dan weer ‘reuze’ mee (’t is te zeggen: is altijd vroeg).

Ochja, en niet enkel dat slaap- en waakritme maar ook gewoon het ‘op tijd klaar zijn’ in het algemeen. Leve de Time Timer!

20180822_085428
De aankoop van de zomer 🙂

 

Dit is mijn kijk op deze week en het nieuwe schooljaar. Met meteen ook enkele tips. Ik hoor graag hoe jij het doet. Heb jij nog tips?
Voor de schoolgaande jeugd, de leerkrachten en de ouders die nu stilaan op hun tandvlees zitten, een fijne laatste dagen en een goede start!

 

Joke

Een gedachte over “In 10 stappen klaar voor het nieuwe schooljaar

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: